Iskremens klimaavtrykk

Vår ambisjon er å drive en sunn, lønnsom og ansvarlig virksomhet med bærekraft, medarbeidere, samfunn og miljø i fokus. Nå har vi kartlagt klimaavtrykket vårt, som gir oss viktig innsikt for videre arbeid med bærekraft i Hennig-Olsen Is.  

I Hennig-Olsen Is setter vi ekstra fokus på fem av FN’s bærekraftsmål: 

Vi har målt klimaavtrykket vårt
Nå har vi målt klimaavtrykket vårt, helt fra selve produksjonen av råvarene til forbruker står med iskremen i hånden. Prosjektet har vi kalt «Iskremens Klimaavtrykk» og er en viktig del av vårt videre arbeid med bærekraft. Nå måler vi tiltak og sikrer at vi arbeider med riktig fokus. Rapporten bidrar også til at vi unngår nye tiltak som flytter problemet ut andre steder i verdikjeden vår.  

Lavt avtrykk fra produksjon
De største utslippene skjer utenfor fabrikken. Bare 1,3 % av utslippene oppstår på fabrikken i Hannevika. Vi ser derfor at noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere klimaavtrykket vårt er å ta vare på råvarene våre og redusere svinn. 

– Kun 1,3 % av utslippene oppstår på fabrikken i Hannevika.

Ulike iskrem – ulikt klimaavtrykk
Smaken på våre iskrem varierer, og det gjør også klimaavtrykket. En av isene fra Hennig-Olsen med aller lavest klimaavtrykk er Nude Strawberry – dette til dels fordi den består av 80 % frukt og bær og ingen meieriprodukter.  

NUDE strawberry jordbæris fra Hennig-Olsen Is

Ingredienser er den største synderen
Det største klimaavtrykket er det imidlertid råvarer som sjokolade, melk og fløte som står for. Den aller største «synderen» er skummetmelk-pulver som er både et meieriprodukt og mye brukt. Vi jobber med å redusere bruk av denne ingrediensen ved å blant annet eksperimentere med melkefri og veganske alternativer.   

Crème Mandel er en av våre mest populære iskrem, og i 2020 lanserte vi en vegansk variant: Crème Vegansk Mandel.

Til sammenligning har ingrediensene i den veganske Crème et klimaavtrykk som er 81 % lavere enn originalen. 
 

Creme mandel vegansk is 

Den melkefri Crème Vegansk Mandel har et 81 % lavere klimaavtrykk enn «originalen» Crème Mandel.

Deler erfaringer, men ikke oppskrifter
– Vi er en veldig åpen bedrift som prater om det meste, bortsett fra oppskriftene våre. Vi har alle et ansvar i å redusere så mye som mulig. Sett mot annen type industri har nok ikke vi de største utslippene, men det betyr ikke at vi ikke skal være vårt ansvar bevisst. Vi skal bidra med vårt for å redusere klimagassutslippene våre og samtidig levere Kremen av iskrem, sier Pia Amalie Sundt, prosjektleder for bærekraft i Hennig-Olsen Is.  

Rapporten vår er laget i samarbeid med NORSUS, Norsk institutt for bærekraftsforskning.  

Hennig-Olsen Is er Klimapartner-medlem! Se vårt intervju på deres hjemmesider.