Styrets
årsberetning
og regnskap
Årsberetning
Hennig-Olsen Is produserer og selger iskrem og frosne desserter og er lokalisert i Kristiansand kommune. I tillegg har selskapet regionskontorer i Bergen, Haugesund, Tromsø, Oslo, Molde og Trondheim.
Les årsberetningenRegnskap
Omsetningen for selskapet ble 773 mkr i 2016 mot 721 mkr i 2015, en økning på 7,2 %.
Se regnskapetVirksomheten
Hennig-Olsen Is produserer og selger iskrem og frosne desserter og er lokalisert i Kristiansand kommune. I tillegg har selskapet regionskontorer i Bergen, Haugesund, Tromsø, Oslo, Molde og Trondheim.
Hennig-Olsen Is eier datterselskapet Favoritten Isbar AS 100 %, og Isbarkompaniet AS med 51 %. Datterselskapet HOE Oslo AS ble avviklet i 2016.
Virksomheten har fokus på produksjon, salg og markedsføring av iskremprodukter. Det arbeides kontinuerlig med nyskapning og kvalitetsforbedrende tiltak både når det gjelder produkter og i virksomheten for øvrig. All distribusjon skjer over grossist.
Hennig-Olsen Is AS er sertifisert i henhold til Kvalitetsstandard NS ISO 9001:2000, Mattrygghetsstandard ISO 22000:2005 og Miljøstandard ISO 14 001: 200. ISO – standardene forplikter HOI til kontinuerlig forbedringsarbeid. I tillegg er vi sertifisert og godkjent i henhold til krav fra kunder vedrørende arbeidsmiljø, ytre miljø og etikk.
FOU
Selskapet driver kontinuerlig prosess- og produktutvikling, og bruker midler og interne ressurser for å videreutvikle produksjonsprosesser, samt utvikling av nye produkter. Selskapet har de to siste årene arbeidet med utvikling av organisasjonen etter lean-prinsipper, og dette har gitt gode effekter i hele organisasjonen. Dette arbeidet fortsetter også de neste årene.
Arbeidsmiljø
Det ble i 2016 utført 240 årsverk i selskapet, mot 226 årsverk i 2015. Økningen i antall årsverk skyldes først og fremst større produksjon høsten 2016 enn året før.
Det ble registrert totalt 20 skader i 2016, noe som er 2 skader flere enn i 2015. Vi hadde ingen alvorlige personskader som ble meldt til Arbeidstilsynet i 2016. Alle skader blir registrert i bedriftens avvikssystem, og må behandles av ansvarlig leder før avviket lukkes. Rapport vedrørende skader blir forelagt de tillitsvalgte i møte annenhver måned, i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) og i ledergruppen. AMU har avholdt 4 møter i løpet av året.
Totalt sykefravær i Hennig-Olsen Is AS i 2016 utgjorde 7,4 % (mot 5,8 % i fjor). Det er særlig langtidsfraværet som har økt det siste året. Det jobbes kontinuerlig med å redusere sykefraværet, og tallene for 2016 viser at det fortsatt er nødvendig å fokusere på dette. Hennig-Olsen Is har IA-avtale (inkluderende arbeidsliv) med NAV. Styret betrakter arbeidsmiljøet som godt, og vil fortsatt ha høyt fokus på trivsel og motivasjon.
Ytre miljø, etisk handel og bekjempelse av korrupsjon
Hennig-Olsen Is arbeider for å fremme anstendige arbeids- og miljøstandarder i våre leverandørkjeder. Vår målsetning er å positivt påvirke arbeidet for menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, dyrevelferd og vern av miljø, både i egen virksomhet og overfor våre samarbeidspartnere. Hvert år forteller vi hvordan vi gjør bærekraft til konkurransekraft i en egen Bærekraftrapport.
Vi sikrer etisk forsvarlig handel gjennom å kreve at alle våre leverandører må signere våre etiske retningslinjer for innkjøp. I de to siste årene har vi fokusert på å få oversikt over risikobildet i leverandørkjeden vår. For å skape transparens i vår verdikjede samt dele kunnskap og informasjon med våre interessenter, rapporterer vi årlig til Initiativ for Etisk Handel.
I januar 2016 signerte vi medlemskap i Klimapartnere Agder. Dette medlemskapet forplikter oss til å redusere klimagassutslipp og fremme grønn samfunns- og næringsutvikling. I tillegg er vi ISO 14001 sertifisert og det sikrer kontinuerlig forbedring av miljøprestasjon i Hennig-Olsen. Siden 2010 har vi redusert CO2-utslipp fra vår virksomhet med 50 %. Vår største utslippskilde er energiforbruk. I 2016 oppgraderte vi derfor vårt energiledelsessystem slik at det nå tilfredsstiller kravene i ISO 50001 Energiledelse. Målet er å redusere vårt energiforbruk med 30 % innen 2020.
Selskapet fokuserer på å redusere matsvinn fra vår virksomhet. Vårt avfall gjenvinnes 100 %, og vi har en sorteringsgrad på 95 %.
For å bekjempe korrupsjon, har vi utarbeidet et sett med verdier og leveregler i tillegg til våre etiske retningslinjer for innkjøp.
Likestilling mellom kjønn, flerkulturell bakgrunn og arbeid mot diskriminering
Selskapet har et eget ”Likeverd- og mangfoldutvalg” med representanter fra henholdsvis arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.
Hennig-Olsen Is er en flerkulturell bedrift med medarbeidere fra ca. 20 ulike nasjoner, og vi ønsker å sette fokus på utfordringer knyttet til mangfold og integrering. Vi har utviklet et sett med verdier og leveregler som utgjør vårt fundament – uavhengig av etnisk opprinnelse, kulturell bakgrunn, hudfarge, kjønn, religiøs tilknytning, politisk overbevisning osv. Det er verdiene og levereglene de ansatte skal identifisere seg med, og vi mener at dette kan bidra til å bygge bro mellom ulike etniske grupper. Vår visjon er å skape en unik Hennig-Olsen kultur som alle våre medarbeidere kan identifisere seg med.
Selskapet har i 2016 deltatt i prosjektet Likestilt arbeidsliv, med formål om å etablere en sertifiseringsordning for likestilte virksomheter. Selskapet arbeider for at alle grupper skal bli behandlet likt med like vilkår. Hennig-Olsen Is har siden 2001 vært erklært som rasismefri sone.
I selskapets styre er det 1 kvinne av totalt 7. I selskapets ledergruppe er det 4 kvinner av totalt 9.
Finansiell risiko
Selskapet foretar innkjøp av innsatsfaktorer i annen valuta enn NOK. Svingninger i valutakurs vil derfor påvirke selskapets resultat. Selskapets har strategi for valutasikring. Selskapets kunder er vesentlig grossister. Vår største kunde er ASKO, som vurderes å være meget solid. I tillegg har vi noen mindre grossister som har en lavere soliditetsgrad. Det er ikke foretatt spesielle risikoreduserende tiltak i forhold til disse.
Selskapet har avtale om kassekreditt med Nordea. Rammen er tilstrekkelig i forhold til den ventede likviditetsutviklingen. Selskapet har ikke benyttet tilgjengelig sesongkreditt i 2016, og har ingen langsiktig gjeld.
Fortsatt drift
I samsvar med regnskapslovens § 3-3a bekreftes det at forutsetningene om fortsatt drift er til stede. Til grunn for vurderingen ligger selskapets finansielle stilling og en vurdering av muligheter fremover. Selskapet har en sunn økonomisk og finansiell stilling. Årsregnskapet er utarbeidet under forutsetning om fortsatt drift.
Redegjørelse for årsregnskapet
Omsetningen for selskapet ble 773 mkr i 2016 mot 721 mkr i 2015, en økning på 7,2 %. Inntektsveksten skyldes en kombinasjon av volumvekst, prisvekst og en endring av produktmiks mot høyere prisede produkter. Volumveksten kom særlig i mai og juni. I tillegg har selskapet fått en del nye, mindre kunder som har gitt volumvekst i 2016. Salgsvolumet i 2016 ble 26,7 mill. liter, en økning på 0,9 mill liter (3,5 %) fra året før.
Vi har en økt varekostnad som følge av økt volum, økende råvarepriser og høyt salg av handelsvarer. Lønns- og personalkostnader vokser vesentlig pga høy produksjon høsten 2016 sammenlignet med året før.
Resultat før skatt viser et overskudd på 86 mkr mot 62 mkr i 2015. Dette er det beste resultatet i selskapets historie.
