Vi gjør det enklere å velge klimavennlig med Klodemerket

Er du opptatt av å ta bevisste valg når du handler mat? Vi i Hennig-Olsen Is har regnet ut klimaavtrykket til våre iskremvarianter, og skal i løpet av 2023 merke emballasjen på produkter med lavest klimaavtrykk.

Klimamerking Hennig-Olsen is

– Mange synes det er vanskelig å vite hvilke produkter som er mest klimavennlige. Med Klodemerket på emballasjen blir disse produktene lettere å identifisere, og forbrukerne får selv bestemme om de har lyst til å kjøpe et mer klimavennlig produkt. Vi ser at stadig flere er opptatt av dette, sier Pia Amalie Sundt, leder for bærekraft i Hennig-Olsen Is.

Klodemerket er utviklet av Orkla i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE, og baseres på en klimaskala som tar utgangspunkt i FNs mål for å bremse global oppvarming. Produktene må levere på FNs 1,5-gradersmål.

For at en iskrem skal kunne merkes med Klodemerket må klimaavtrykket være under 2,1 kg CO2 pr. kg ferdig produkt, inkludert ingredienser, transport av ingredienser til produksjon, produksjon og emballasje.

Lavt klimaavtrykk FN skala

Ønsker å bidra til det grønne skiftet

Rundt 20 prosent av sortimentet til Hennig-Olsen Is får Klodemerket, og det gjelder i all hovedsak saftis og plantebasert iskrem. For eksempel har den plantebaserte utgaven av Krone-is Jordbær et klimaavtrykk på 2,04 kg CO2/kg, mens den vanlige Krone-is Jordbær har et klimaavtrykk på 2,77 kg CO2 pr kg iskrem. Det betyr at den plantebaserte versjonen får Klodemerket, mens den vanlige ikke får det.

– Alle som lager iskrem med fløte har i dag en utfordring rundt klimaavtrykk. Det må vi være ærlige på. Derfor er det viktig at vi også viser hvilke varianter som har et lavere avtrykk, slik at forbrukerne kan ta aktive og bevisste valg. På den måten kan vi bidra til det grønne skiftet, konstaterer Sundt.

Plantebasert is som er like god som fløteis

Hennig-Olsen Is er opptatt av å tilby et bredt sortiment med valgmuligheter for alle, også allergikere og de med kostholdspreferanser. At de fleste av disse isene også er mer klimavennlige, er en flott bonus.

Den plantebaserte Idyll-serien vår har virkelig slått an. På en smakstest er det faktisk få som klarer å skille den fra vanlig fløteis, og kvaliteten blir bedre og bedre jo mer vi utvikler og forsker på den. I første runde er det dessertis-variantene i Idyll som kan få Klodemerket. På sikt vil vi kanskje se at en enda større del av markedet velger disse produktene, og da vil det ha en positiv effekt på det totale klimaavtrykket vårt, sier Sundt.

Klodemerket vil dukke opp på de klimavennlige isene i Hennig-Olsen Is sitt sortiment i løpet av 2023. Produktemballasjen merkes gradvis, slik at man ikke må kaste eksisterende emballasje som mangler merket – det er også viktig i et bærekraftperspektiv.

Følgende iskrem får Klodemerket: