Bli en matredder du også! Spis opp maten viser deg hvordan

Mindre matsvinn med iskrem

Magisk riskrem med is

Visste du at hver og en av oss kaster i snitt 42,6 kg matavfall i året? Mette Nygård Havre og familien har startet folkebevegelsen «Spis opp maten» for å gjøre noe med nettopp dette. Sammen prøver de å påvirke og opplære både forbrukere og produsenter til å kaste mindre mat!

Mette og familien har fått i oppdrag å vise hvordan du kan bruke Hennig-Olsen iskrem i kampen om å minske matsvinn. Hvordan kan man bruke deilig iskrem sammen med matvarer med kort holdbarhet og små skavanker, og slik kaste mindre mat? Les Mettes første blogginnlegg her:

MAGISK RISKREM MED IS
av Mette Nygård Havre

Hva med å bruke restene fra risgrøten tidligere i uken, blande med den deiligste vaniljeisen fra Hennig-Olsen Is og lage riskrem? Her får du min egen mors aller beste oppskrift.

Det er nemlig sånn at jeg er vokst opp i en familie som elsker is! Pappa satte ofte isboksen på bordet etter middag, selv i ukedagene. Rett og slett fordi han hadde så lyst på is selv. Vi barna ble dermed «iselskere» av rang. Det gøye er at barna mine er blitt like gal etter is.

Tradisjonsrik dessert
Jeg er også oppvokst med riskrem til dessert på julaften og gjerne påskeaften. Begge disse dagene hadde vi pinnekjøtt til middag. Det spesielle med riskremen til dessert var at den ikke var laget med vanlig kartongfløte, men god, deilig fløteis. Det gir rett og slett riskremen en ekstra god konsistens og den får en helt magisk smak!

Jeg måtte ringe til mamma og spørre henne om oppskriften. Nå er nemlig vi til fjells uten henne. Hun bare lo da jeg ringte:

– Riskrem er jo verdens enkleste ting å lage. Du tar bare restene fra risgrøten og blander inn med is. Men det må være skikkelig god vaniljeis med god vaniljesmak. La det gjerne være litt mer is enn risgrøt. Bland sammen og sett i kjøleskapet. Riskremen er aller best å spise samme dag som du lager den, eller dagen etter. Lykke til, sa mamma!

Naturlig vanilje i isen
Riskrem med is er altså så enkelt at du blander sammen det du har av risgrøtrester og tar i så mye is som du liker. Vi kjøpte inn Inspira premium vaniljeis fra Hennig Olsen. Vanvittig god på smak alene, fordi den inneholder naturlig vanilje, men også ekstremt god når du kan bruke den til å spise opp restemat fra tidligere i uken.

 

Ofte er det jo nettopp dette det handler om når vi snakker om kunsten å spise opp alle restene. Finn nye måter å gjøre maten interessant på. Eller gjør om middagen til dessert. Vi anbefaler dette på det varmeste. Lager du hjemmerørt jordbærsaus og glasert appelsinskall til riskremen, så blir i hvert fall niåringen i vårt hus så glad at han jubler.

Jordbærsaus og glasert appelsinskall
Jordbærsausen laget vi av en pakke fryste, økologiske jordbær. Vi tinte dem, tok i en spiseskje sukker og moste så godt som vi kunne uten stavmikser. Vi har ikke alle kjøkkenredskaper til fjells som vi har hjemme. Da må vi gjøre det beste ut av det!

Vi tok også og rev av skallet på en appelsin. Først ble den selvsagt vasket godt, så rev jeg av alt skallet på rivjern. Deretter tok jeg appelsinskallet i en kjele med vann og kokte opp. Når vannet kokte, helte jeg det ut og fylte på nytt vann og lot det koke opp igjen. Dette gjentok jeg tre ganger. Rett og slett for å renske appelsinskallet og fjerne beisk smak. Har du en økologisk appelsin så er det helt klart å foretrekke å bruke. Etter å ha kokt opp vann og skall tre ganger tok jeg i nytt vann og tilsatte nesten to spiseskjeer sukker. Så fikk det stå og trekke til vannet var nesten borte. Da tok jeg ut skallet og la det på en tallerken. Deretter inn i kjøleskapet.

Riskremen ble dandert fint i en skål med riskrem i bunn, jordbærsaus oppå og noen deilige glaserte appelsinskall helt på toppen. Her kan du også hakke opp litt mørk sjokolade og strø over eller tilsette andre ting du liker godt. Er det rester igjen av riskremene så setter du den i kjøleskapet og nyter dagen etter!

Restemat og restedessert
Vi håper du får en kjempefin påske, kanskje med litt restedessert på bordet. Husk at all maten fra påskens måltider også smaker godt til lunch dagen etter.

P.S: Vi kommer til å jobbe litt med Hennig-Olsen Is fremover og vil komme med flere enkle, gode oppskrifter der iskrem kan heve restemåltidet eller desserten. Bare gled deg til neste oppskrift!